woensdag 13 april 2011

Dinsdag vergaderdag!

Gisterenmorgen stond Winston ons om 9u15 op te wachten met zijn blauwe busje. Plots meende hij dat het stuur steeds afweek, een ‘bijna platte’ band, wij dachten eerder dat hij iets te veel opging in zijn verhaal... Na een korte stop reden we verder naar de University of Western Cape (UWC).
Daar bezochten we eerst het natuurreservaat met alle plaatselijke fauna en flora. We werden hierbij begeleid door Ivy [aivee], een plaatselijke leerkracht die rondtrok naar verschillende scholen om er de kinderen iets bij te brengen over de natuur. Ze vertelde ons hoe ze daarbij te werk ging en hoe ze met de verscheidenheid aan talen omgaat.
Rond de middag zetten we onze eerste voetstappen op de UWC-campus, totaal verschillend in vergelijking met de KULAK. Een overwegend zwarte populatie, domino spelen (met klakkende geluiden) in plaats van manillen, winkels in de centrale hal...
Na een lekkere maaltijd trokken we naar een voorstelling van een plaatselijk onderzoek dat werd uitgevoerd in Manenberg. Het was een actieonderzoek waarin de dag door de ogen van een leerling werd beschreven in samenwerking met een vrijwillige ouder. We kregen de kans om enkele vragen te stellen aan de twee onderzoekers in functie van ons eigen onderzoek.
En toen... EINDELIJK het gesprek met Peter Pluddemann en zijn collega’s. We bespraken het schema van deze week en kregen allerlei informatie over het onderwijsbeleid in Zuid-Afrika. Er is een algemene wet waarin men zegt dat de leerlingen vanaf de vierde graad moeten onderwezen worden in hun tweede taal die ze zelf mogen kiezen. Het grote probleem dat zich hier stelt, is dat niet alle scholen dit naleven. Het is praktisch niet haalbaar de leerlingen een taal te laten kiezen, dus maken de scholen zelf de keuze.
De volgende meeting was met Stanley Ridge, ex-vicerector van de UWC. Hij gaf ons een interessante uiteenzetting over de verschillende factoren die de keuze van een taal beïnvloeden. Na deze lange vergaderdag waren we uitgeput! Gelukkig was het etentje in Stellenbosch een uitstekende ontspanning. Met zijn drietjes hebben we ons een breuk gelachen met de domme stoten van de dag. Hier komen ze even op een rijtje! Kim had de neiging om alles te smossen en ondanks alle verwittigingen overal tegen aan te lopen. Elise had voortdurend de slappe lach en Steven dacht dat Zuid-Afrika dicht bij de noordpool lag!

Vandaag bezochten we de eerste Zuid-Afrikaanse school. Morgen meer over deze unieke ervaring! Het zijn hier drukke tijden.

3 opmerkingen:

  1. Leuk om te horen dat jullie zich zo amuseren! :)
    Geniet er maar van! Vele groeten!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Elise de slappe lach, ok, ze voelt haar duidelijk in haar nopjes:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. grtjs van Lieve en Patricia geniet van Afrika.

    BeantwoordenVerwijderen